Zagrożenia w pracy pracownika restauracji FastFood związane są z fizycznym charakterem tego stanowiska pracy i z miejscem, w jakim dany pracownik wykonuje swoje obowiązki, pracownik restauracji FastFood Radom. Zagrożenia te można podzielić na podstawie pomieszczeń, w jakich pracownik pracuje. I tak:
MAGAZYN SUCHY – przechowywane są takie rzeczy jak kubki, talerzyki, miski, pudełka, kubełki, sól, przyprawy, oraz środki chemiczne odpowiednio zabezpieczone w zamkniętej szafce, do której klucze posiada jedynie kierownik zmiany.
Zagrożenia:
- przeciążenia – spowodowane ciężkością przedmiotów,
- złamania – spowodowane upadkiem z wysokości gdy musi użyć drabiny,
- przygniecenia – jeśli towar jest źle zabezpieczony
- zatrucia – przez nieodpowiednie użycie znajdujących się tam środków chemicznych.
CHŁODNIA I MROŹNIA – w chłodni panuje temperatura od 0-4 st. C a w mroźni od -18±3 st. C.
Zagrożenia:
- zaziębienie, odmrożeniem, zapaleniem płuc
- przeciążenia
- przygniecenia
KUCHNIA – na kuchni marynuje się produkty, smaży oraz myje naczynia.
Zagrożenia:
- poparzenia – zarówno od rozgrzanych maszyn, znajdującego się w nim oleju o temperaturze ok 174oC,
SERWIS – tu składane są kanapki, robione desery i sałatki.
Zagrożenia:
- Poparzenia – od lady, szaf i szuflad grzewczych, które mają temperaturę powyżej 50oC.
KASY – pracownik zajmuje się bezpośrednią obsługą klienta czyli przyjmowaniem, wydawaniem zamówień i rozliczeniami należności.
Zagrożenia:
- klient – który może okazać się nieobliczalny i agresywny oraz choroby jakie może rozprzestrzeniać
Jest jeden komentarz