Zagrożenia w restauracji

Zagrożenia w pracy pracownika restauracji FastFood związane są z fizycznym charakterem tego stanowiska pracy i z miejscem, w jakim dany pracownik wykonuje swoje obowiązki, pracownik restauracji FastFood Radom.  Zagrożenia te można podzielić na podstawie pomieszczeń, w jakich pracownik pracuje. I tak:

2MAGAZYN SUCHY – przechowywane są takie rzeczy jak kubki, talerzyki, miski, pudełka, kubełki, sól, przyprawy, oraz środki chemiczne odpowiednio zabezpieczone w zamkniętej szafce, do której klucze posiada jedynie kierownik zmiany.

Zagrożenia:

  • przeciążenia – spowodowane ciężkością przedmiotów,
  • złamania – spowodowane upadkiem z wysokości gdy musi użyć drabiny,
  • przygniecenia – jeśli towar jest źle zabezpieczony
  • zatrucia – przez nieodpowiednie użycie znajdujących się tam środków chemicznych.

CHŁODNIA I MROŹNIA – w chłodni panuje temperatura od 0-4 st. C a w mroźni od -18±3 st. C.

Zagrożenia:

  • zaziębienie, odmrożeniem, zapaleniem płuc
  • przeciążenia
  • przygniecenia

KUCHNIA – na kuchni marynuje się produkty, smaży oraz myje naczynia.

Zagrożenia:

  • poparzenia – zarówno od rozgrzanych maszyn, znajdującego się w nim oleju o temperaturze ok 174oC,

SERWIS – tu składane są kanapki, robione desery i sałatki.

Zagrożenia:

  • Poparzenia – od lady, szaf i szuflad grzewczych, które mają temperaturę powyżej 50oC.

KASY – pracownik zajmuje się bezpośrednią obsługą klienta czyli przyjmowaniem, wydawaniem zamówień i rozliczeniami należności.

Zagrożenia:

  • klient – który może okazać się nieobliczalny i agresywny oraz choroby jakie może rozprzestrzeniać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *