Praca w restauracji jest pracą fizyczną związaną z wieloma obciążeniami psychicznymi, jako że wymaga ciągłego kontaktu z klientem, co nierzadko powoduje sytuacje stresujące i prowadzi do zmęczenia obecnością innych osób. Jest to zajęcie dość specyficzne, którego wykonywania podejmują się zazwyczaj osoby młode, które szybko przyzwyczajają się do określonych warunków pracy i nie mają wysokich wymogów finansowych, pracownik restauracji FastFood Łódź. Jak każda inna praca obecna na polskim rynku zatrudnienia, praca w restauracji fast food ma swoje wady i zalety, do których należą:
ZALETY:
- chłonny rynek pracy,
- małe wymagania rekrutacyjne,
- możliwość awansu,
- możliwości zatrudnienia dla ludzi młodych i bez wykształcenia.
WADY:
- brak stabilności zatrudnienia (zawieranie umów tzw. śmieciowych),
- bardzo niskie wynagrodzenie,
- ciężka fizyczna praca,
- ciągły kontakt z klientem,
- praca w warunkach stresujących,
- mały prestiż społeczny wykonywanego zawodu,
- małe możliwości uzyskania premii i dodatków,
- szybkie wypalenie zawodowe.