Hamburgery, frytki, tortille… Wydawać by się mogło, że zajęcia pracownika restauracji fast food nie należą do skomplikowanych. Nic bardziej mylnego. Osoba na takim stanowisku musi się liczyć nie tylko z przygotowywaniem jedzenia, ale również z obsługą klienta. Przez to niejednokrotnie spotyka się z różnymi ludźmi, którzy nie zawsze są mili.
Praca przy kasie jest bardzo trudna, zwłaszcza ze względu na to, że na pracowniku w takim przypadku spoczywa odpowiedzialność związana z kwestią finansową. Jeśli taka osoba pomyli się przy wydawaniu reszty, źle policzy kwotę, czy też źle nabije zamówienie na kasę – będzie ponosić koszty z tym związane z własnej kieszeni.
Ponadto taki pracownik musi przez cały dzień się uśmiechać i pokazywać swoje zadowolenie klientom. To obowiązek w wielu takich restauracjach. Natomiast samo przygotowywanie jedzenie także nie jest zbyt łatwe.
W tej pracy należy wykazać się bystrością oraz refleksem. Szybkość i skupienie to podstawa w tej branży. Niejednokrotnie pracownicy restauracji fast food są zobligowani do pracy przy stanowiskach, gdzie smaży się mięso. Przy tym należy zachować szczególną ostrożność. Patelnie i grille są rozgrzane do czerwoności. Bardzo łatwo jest się poparzyć w takich warunkach. Ponadto przy takich stanowiskach jest gorąco, co może być szczególnie uciążliwe latem, kiedy na dworze panują wysokie temperatury.
Na jaką wypłatę mogą liczyć pracownicy takich restauracji? Najczęściej jest to najniższa krajowa.