O fast foodach

Pracownik restauracji FastFood Dąbrowa Górnicza, jak sama nazwa stanowiska wskazuje jest osobą zatrudnioną w restauracji serwującej dania typu fast food, czyli w dosłownym tłumaczeniu z języka angielskiego, szybką żywność.

Jak informuje nas matka wszelkiej informacji i źródło wiedzy uczniów szkół gimnazjalnych, licealnych, a nawet wyższych, Wikipedia, fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, które z reguły jest dość tanie. Wiadomo, tanie + szybkie nie może być dobre, dlatego jedzenie typu fast food posiada wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy jednoczesnym braku cennych dla organizmu: błonnika, witamin i minerałów. Jedzenie typu fast food zjada się nie po to, by dostarczyć do organizmu wartościowych substancji, a po to, by napchać żołądek i choć przez chwilę poczuć się dobrze. Co z tego, że tuż po jedzeniu dopadają nas wyrzuty sumienia, a niemiły posmak w ustach utrzymuje się do następnego ranka.

Przeciwnicy żywności fast food uważają, że regularne jej spożywanie prowadzi do chorób cywilizacyjnych, o których każdy z nas na pewno nie raz słyszał: do otyłości, chorób nowotworowych, miażdżycy, chorób serca i wątroby. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach coraz częściej do fast food zalicza się serwowane na poczekaniu sałatki.

Do największych sieci barów szybkiej obsługi sprzedających „fast food” należy: McDonald’s, KFC, Burger King, Subwaj i Taco Bell. Do typowych potraw określanych mianem fast food należą: burgery, hot dogi, corn dogi, pita, frytki, lasagne, zapiekanki, tortille, amerykańska pizza i kawałki kurczaków.

*
*
*