Osoba pracująca w restauracji fast food jest odpowiedzialna za przygotowywanie poszczególnych produktów. Mogą to być, na przykład kanapki, sałatki, napoje czy też desery. Pracownik na tym stanowisku obsługuje urządzenia znajdujące się na terenie restauracji, więc jest również niejako odpowiedzialny za ich eksploatację. Musi on także sprzedać produkty, zatem też obsługiwać kasę fiskalną oraz kompletować, a także wydawać konkretne zamówienia. Nie są mu też obce prace magazynowe oraz uzupełniania zapasów. Oprócz tego porządkuje on salę, kuchnię, a także cały teren wokół restauracji, więc często pracuje także w godzinach nocnych oraz wieczornych.
Za to pracownik z pewnością może liczyć na elastyczny grafik, a także możliwość pogodzenia swojej pracy z innymi obowiązkami, takimi jak studia, szkoła, czy też inna praca albo posiadanie dziecka. Wszystko jest często ustalane już na samym początku podjęcia się zatrudnienia. W takich firmach nierzadko doceniana jest miła atmosfera pracy, więc pracownicy odnoszą się do siebie z wzajemnym szacunkiem.
W restauracjach fast food istnieje możliwość rozwoju swoich kompetencji, a także szybkiego awansu. Dynamiczny rozwój sprzyja poszerzaniu swoich horyzontów oraz kompetencji. W krótkim czasie można objąć nawet funkcje kierownicze. To z pewnością zaowocuje możliwością pochwalenia się nowymi umiejętnościami w CV. Samo wynagrodzenie również nie należy do niskich.