Sama nazwa restauracji fast food przywodzi na myśl pewne skojarzenia. Otóż „fast” oznacza „szybkie”. A szybkie jedzenie to szybkie działanie. W takiej pracy nie ma zbyt wiele czasu na główkowanie i zastanawianie się. W końcu każdy klient, który decyduje się na zjedzenie w takowej restauracji, przychodzi tam z myślą, że po zamówieniu konkretnego posiłku otrzyma go niemal natychmiastowo. To cały sekret sukcesu takowych restauracji.
Klienci niecierpliwią się nawet wtedy, gdy muszą poczekać kilka minut, dosłownie chwilę. Ale czemuż tu się dziwić… Przecież życie pędzi w niemal zawrotnym tempie. Kto ma teraz czas na to, aby stać w kolejkach? Każdy denerwuje się na korki na ulicach, chce jak najszybciej dostać się z jednego miejsca na drugie. To samo tyczy się jedzenia posiłków. Ludzie rzadko kiedy mają czas na to, aby ugotować samodzielnie obiad, czy już w ogóle czekać na niego w jakimkolwiek przybytku.
Dlatego w biegu, między pracą, a wizytą u lekarza, wpadamy do restauracji typu fast food, szybko składamy zamówienie, płacimy w mgnieniu oka i odbieramy zamówione jedzenie. Jemy w samochodzie albo na ławce, czym prędzej tym lepiej.
W związku z tym pracownicy w takich lokalach muszą działać ekspresowo. Oczekuje się od nich błyskawicznego działania, zręczności manualnej oraz sprawnej obsługi. Oprócz tego ważna jest oczywiście miła aparycja i komunikatywność. W końcu muszą współpracować z klientami. A poza tym atmosfera w lokalu jest bardzo ważna. Dlatego w takich restauracjach raczej nie znajdzie się osób konfliktowych. Ta praca zdecydowanie nie nadaje się dla osób powolnych. Tu trzeba działać na wysokich obrotach.