W restauracjach, w których serwuje się tzw. fast foody pracownicy często pracują ponad swoje siły. Muszą działać szybko i sprawnie. A maszyny, z których korzystają bardzo często są gorące. Wszystkie grille, piekarniki i frytury osiągają naprawdę wysokie temperatury.

Jedzenie fast składa się głównie z mrożonek. Mięso, warzywa i owoce często są hermetycznie zapakowane. Nie da się ukryć, że takie posiłki nie należą do zdrowych. W składzie można znaleźć różne chemiczne substancje, które mają podtrzymać jedzenie, by się zbyt szybko nie psuło.

Pracownicy restauracji fast food doskonale o tym wiedzą. Mają kontakt z chłodniami, w których przechowuje się takowe półprodukty. Właśnie dlatego często nie chcą nawet patrzeć na takie jedzenie. Szczególnie po zakończeniu współpracy z konkretną restauracją.

Nie mają ochoty więcej jeść takich niezdrowych posiłków. Niekiedy nawet żałują, że podjęli taką pracę, ponieważ dokładnie dowiedzieli się z czego i w jaki sposób robi się na przykład ich ulubione kanapki. Jednak trzeba zdawać sobie również sprawę z tego, że jeśli od czasu do czasu zje się taki posiłek – nie wywoła to spustoszenia w organizmie. Trzeba brać wszystko na chłodno i w żadnym razie nie popadać w paranoję.

Trzeba również wziąć pod uwagę to, że pracownicy takich restauracji bardzo często są ze sobą zżyci i właśnie przez wzgląd na dobrą atmosferę w pracy chętnie do niej przychodzą i serwują jedzenie klientom.